terug

Wanneer mogen Curaçaose topsporters sporten onder hun eigen vlag?

Door Carmine Palm op woensdag 6 juli 2016

Wanneer-mogen-Curaçaose-topsporters-sporten-onder-hun-eigen-vlagOp vrijdag 5 augustus beginnen de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Sporters uit Curaçao zullen op dit wereldtoernooi niet uitkomen onder de Curaçaose vlag. Na het opheffen van de Nederlandse Antillen in 2010 is het eiland sportief gezien in een niemandsland terechtgekomen. Het land heeft geen Olympisch comité en sporters moeten noodgedwongen kiezen voor Nederland of Aruba. Mogen Curaçaose sporters nooit meer op wereldniveau sporten onder hun eigen vlag?

In 1996 bepaalde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat alleen onafhankelijke landen een eigen nationaal Olympisch comité mogen hebben. Semi-onafhankelijke landen die op dat moment al een comité hadden, werden ontzien. Aruba die in 1986 een autonoom land werd binnen het koninkrijk, mocht dus een nationaal Olympisch comité hebben.

Geen nationaal comité voor Curaçao
Curaçao viel in 1996 bestuurlijk onder de Nederlandse Antillen en zijn sporters onder het Nederlands Antilliaans Olympisch Comité (NAOC). In 2010 werd alles anders. De Nederlandse Antillen werden ontbonden. Curaçao ging verder als land binnen het koninkrijk. Het eiland was weliswaar autonoom geworden, maar niet onafhankelijk, zoals het IOC sinds 1996 eist.

NAOC, erkend sportorgaan
Het NAOC was een overkoepelend en erkend sportorgaan met allianties over de hele wereld. Via dat Nationaal Olympisch Comité werden sportbeurzen aangevraagd en gekanaliseerd en was toegang tot de internationale sportevenementenkalender gegarandeerd. Vóór 2010 speelde het NAOC een cruciale rol in de ontwikkeling van de topsport op alle vijf eilanden van de Nederlandse Antillen.

Transformatie NAOC
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaf in de jaren voor de ontmanteling aan dat het geen nationale comités meer toeliet van landen die niet zelfstandig waren. Men wilde volgens toenmalig NAOC-directeur Remco Tevreden wel doorgaan met de bestaande Antilliaanse variant. Dus de NAOC zou blijven bestaan voor de voormalige Nederlandse Antillen als één gezamenlijke Olympische beweging. Het IOC zou meewerken als de naam NAOC zou blijven.

Nieuwe politiek
Met de komst van de nieuwe regering in 2010 was dat snel voorbij. Curaçao moest en zou een eigen Olympische vertegenwoordiging krijgen met een nieuwe naam. Door deze nieuwe wind in sport en politiek haalde de IOC een dikke streep door de rekening. De nieuwe politiek eiste erkenning en begon een rechtszaak tegen het IOC.

Keuze in 2012
De rechtszaak ging verloren. Weg Olympisch comité en Antilliaanse afvaardiging. Topsporters mochten bij de Spelen van Londen nog onder Olympische vlag uitkomen, maar daarna moesten ze een keuze maken: uitkomen voor Nederland of voor Aruba. De ontmanteling van de Nederlandse Antillen en het ontstaan van de autonome landen Curaçao en Sint Maarten hebben de topsport op die eilanden de nek omgedraaid.

En nu?
Geen toegang tot een Olympisch Comité betekent ook geen toegang tot de Centraal-Amerikaanse en Caribische Spelen, de Zuid-Amerikaanse Spelen, de Panamerikaanse Spelen en de Jeugd Olympische Spelen. Het sporttalent van Curaçao was in één klap alle podia kwijt, waar het zich kon meten met de rest van de regio en de wereld.

Sprankje hoop
De zaak tegen het IOC ligt nog altijd onder de rechter. De rechter in Lausanne heeft in zijn vonnis bepaald dat Curaçao en het IOC er onderling moeten zien uit te komen. Het IOC heeft in 2014 Curaçao wel geholpen met toelating als geassocieerd lid tot de Centraal-Amerikaanse en Caribische Spelen (CAC Games) en de Pan-Amerikaanse Spelen. Sporters kunnen zich via de CAC Games plaatsen voor de Pan-Amerikaanse Games en op dat evenement kunnen ze zich kwalificeren voor de Olympische Spelen. Maar dan wel uitkomen voor Aruba of Nederland.

Andere sportbonden
Een aantal sportbonden wist zich na 2010 via internationale federaties nog aan te sluiten bij de regionale of mondiale sportwereld. Zo heeft de CONCACAF en Wereldvoetbalbond FIFA besloten de nationale voetbalbond Federashon Futból Korsou toegang te geven tot haar toernooien. Ook volleyballers en honkballers mogen op wereldniveau meedoen.

Olympische Spelen 2020 wel onder eigen vlag?
FDOKVoorzitter Rignaal ‘Jean’ Francisca van de huidige Curaçaose Sport en Olympische Federatie, oftewel Federashon Deporte Olimpiko Kòrsou (FDOK), gelooft erin dat Curaçaose sporters onder eigen vlag kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen van 2020. Francisca weet vanuit zijn ervaring als voorzitter van de Curaçaose voetbalbond hij hoe hij zaken moet doen met internationale topsportbestuurders. Francisca kreeg al veel voor elkaar bij de Caribische voetbalbond CFU, de Concacaf en de FIFA. Hij kent het klappen van de zweep. Het is te hopen dat het Francisca wel gaat lukken.


Reacties zijn gesloten