terug

Beeldend kunstenaar Rudy Henriquez exposeert in Amsterdam

Door redactie op dinsdag 10 mei 2016

ai_diosOp zondag 15 mei is de officiële opening van de expositie KLEI bij Galerie Atelier Stam in Amsterdam (Prinsengracht 356). Het is een expositie die vrijwel geheel gewijd is aan keramisch werk in al zijn verscheidenheid. De expositie is te bezichtigen tot en met zaterdag 16 juli. Één van de deelnemende exposanten is Rudy Henriquez. Een interview.

Hoe kwam je in Amsterdam terecht?
Het was puur toeval! Vrienden kwamen voor pasku en aña nobo (kerstvakantie) in 1978 naar Curaçao en stelden dat het eiland te klein voor me was. In Amsterdam zou ik onderdak kunnen krijgen. Al grappend zei ik ja, want geen haar op mijn hoofd dacht aan emigreren. De volgende dag heb ik toch na een akkefietje thuis een enkele reis geboekt met het idee om een jaar in Europa te gaan reizen met als standplaats Amsterdam. Dat is dus anders gelopen, ik ben nooit meer weggegaan. C’est la vie!

Hoe werd keramische kunst maken, jouw beroep?
Ik ben politicoloog en hang nu zo’n 25 jaar als autodidact de kunstenaar uit. Het is niet mijn beroep, ik ben huisman.

Wat wil je overbrengen met je kunst?
Dat is niet eenduidig maar het is wel vaak maatschappelijk geëngageerd. Zo zijn er bij de komende expositie onder meer objecten te zien met titels als ‘Refugee Mountain’, ‘Weeping Moslima’, ‘Protestrock’, ‘Parijs 13-11-2015’ en ‘200 jaar Koninkrijk’. Liefde voor dierlijke wezens komt ook regelmatig aan bod.

Wat is jouw stijl?
Voor zover ik daar zelf iets over kan zeggen is het veelzijdig, direct, emotioneel en vrij. Zowel abstract als figuratief.

Hoe krijg je inspiratie?
Maatschappelijke ontwikkelingen en politieke misstanden voeren de boventoon, maar het kan, zoals gezegd, erg wisselen. Het maken van maskers en dierlijke objecten is mij ook niet vreemd. Zo heb ik voor deze expositie ook een stierachtig beest dat ik de titel ‘Marry me’ heb gegeven. De inspiratie daarvoor lag in een cartoon van ons vroegere Curaçaose kinderuurtje op tv: “If you want to marry my daughter you must fight the bull!”

Je komt uit Curaçao. Heeft dit invloed op je kunst?
Uiteraard! Als je 20 jaar op een paradijselijk eiland hebt gewoond waar de wereld eindigt waar de zee begint, laat dat je niet los. Zo heeft mijn werk vaak krachtige kleuren. En er is bij deze expositie bijvoorbeeld ook een draakachtige kruising van een juana, blòblò en totèki te zien, ‘Natura Indigena’ geheten. Ook de dame ‘Ai Dios’ is te zien. (Zie foto)

Moet je in vrede en rust leven om je kunst te maken? Of put je uit de chaos en tegenslag?
Dat maakt voor mij niks uit.

Hoe vaak heb je mee gedaan aan exposities? Is er één die eruit springt?
Ik heb al heel vaak geëxposeerd en ben al ruim 10 jaar aan een galerie verbonden waar ik jaarlijks samen met andere kunstenaars exposeer. Een expositie die ik als zeer bijzonder heb ervaren was in het Tropenmuseum bij de presentatie van de CD ‘Zamanokitoki’ onder leiding van Eric Calmes. Daar hingen schilderijen die ik samen met anderen heb gemaakt.

Heb je wel eens een tentoonstelling gehad op Curaçao of de rest van de eilanden?
Ja, midden jaren 90 in Kas di Alma Blou met allerlei werk dat ik op Curaçao had gemaakt.

Komen de keramische beelden ook terug in jouw eigen huis?
Jazeker, het huis staat en hangt vol! Weet zo langzamerhand niet meer waar ik het laten moet: ook dozen vol! Het probleem met keramisch werk is dat het driedimensionaal is en in tegenstelling tot teken- en schilderwerk wel erg veel ruimte in beslag neemt; daarom werk ik ook relatief klein.

Heb je buiten je kunst ook nog andere passies?
Alles wat met koken en lekker eten en drinken te maken heeft ta’ mi joga. Urenlang tafelen is aan mij wel besteed en dat is mij ook wel aan te zien.

Wil je zelf nog iets vertellen?
De politieke en rechtstatelijke ontwikkelingen sinds het ontstaan van Pais Kòrsou baren mij grote zorgen.

Zie ook: https://www.exto.nl/expositie/182219434_Klei.html


Reacties zijn gesloten