terug

Mmmmm, drankjes en cocktails van de Antillen

Door redactie op vrijdag 8 april 2016

Aruba Ariba, Cadushi Bonaire, Gauvaberry Likeur en Rom Berde. Wie kent ze niet? De diverse alcoholische drankjes en cocktails in de meest fantastische kleuren en smaken die gedronken worden op de Nederlandse Antillen. Helaas alleen te krijgen op de Antillen.

Cocktails_antillenNatuurlijk heb je verschillende gedestilleerde dranken die je behalve op de Antillen ook in andere landen kunt nuttigen. Denk bijvoorbeeld aan de Ponche crema waarvan je ook in Venezuela kunt genieten. Ponche crema is gemaakt van rum, vanille, poedermelk, suiker, eierdooiers en specerijen. Ook de mojito is populair, maar die krijg je zelfs in Nederland. Toch zijn er een paar alcoholische dranken die je alleen op de Nederlandse Antillen tegenkomt. We zetten ze op een rijtje.

Aruba: Koekoei
Koekoei likeur is alleen verkrijgbaar op Aruba. Het is een likeur op basis van agave, rum en rietsuiker. De likeur is helderrood van kleur. De rode kleur is afkomstig van de agaveplanten, die op Aruba veel voorkomen. Koekoei likeur is één van de erfenissen van de oorspronkelijke Indiaanse bewoners van het eiland. Het werd al eeuwenlang door de indianen op Aruba gemaakt.

Aruba: Aruba Ariba
Koekoei kun je als likeur drinken maar is ook de basis in de cocktail die elke toerist op Aruba wordt aanbevolen: de Aruba Ariba. Deze echte Arubaanse cocktail is een vloeibare metafoor voor het eiland; tropisch, vrolijk en zoet. De Aruba Ariba bestaat uit wodka, witte rum, crème de banana, jus d’orange, cranberry sap, ananassap en uiteraard koekoei. Kortom: een tropisch paradijs in een glas.

Bonaire: Kadushi, mmm... dushi
Bonaire staat bol van verschillende cactussoorten. De Cadushi-cactus is qua aantal de absolute koploper. En deze Cadushi-cactus wordt gebruikt voor het Bonairiaanse likeurtje. Het oogsten van een Cadushi-cactus is overigens geen sinecure. Het vereist een speciale ambachtelijke techniek om ‘m te ontdoen van zijn venijnige stekeljasje. Daarna worden de schillen verzameld en worden ze geweekt in grote potten met 95% alcohol die alle smaak en kleur opzuigt. Om uiteindelijk als smaakmaker te fungeren voor een groengekleurde appetijtelijke likeur: Cadushy of Bonaire Likeur. De smaak is even bijzonder als de groene kleur en de geheimzinnige ondoorzichtigheid van deze likeur. Volgens het etiket op de fles ‘the sunny taste of Bonaire’. De likeur wordt gestookt in Rincón, het enige dorp in het noorden en het oudste van Bonaire.

Sint Maarten: Guavaberry likeur
Guavaberry is de likeur van St. Maarten, en werd hier eeuwen geleden voor het eerst gemaakt in particuliere woningen. Guavaberry likeur wordt gemaakt van rum en het sap van de guavaberry bessen. De Guavaberry is een vruchtboom die groeit in het Caribisch gebied en dus ook op Sint Maarten. De boom heeft roodbruine takken en kleine roze en witte bloemen. De vrucht heeft een zoete smaak. De likeur zelf heeft een bosrijke, fruitig, kruidig, bitterzoete smaak. De likeur wordt ook gebruikt in de Guavaberry colada, een typische cocktail van Sint Maarten bestaande uit guavaberry likeur, kokos crème en ananassap.

Curaçao: Rom Berde
Curaçao heeft de rom berde (groene rum). De rum heeft een vrij pittige smaak terwijl de afdronk ook iets zachts heeft. De rom berde wordt gemaakt in de Netto bar op Curaçao. Ernesto Koster (geboren te Curaçao op 23 januari 1915 ) is de bedenker van de originele en authentieke rom berde. Ernesto werd in de volksmond Netto genoemd en toen hij in 1954 zijn eigen bar opende werd de naam uiteraard Netto Bar. Koster heeft een recept ontwikkeld waardoor de groene rum heel speciaal van smaak is. Rom berde wordt over het algemeen gemaakt met de ingrediënten: Anijs en limoenen. Je kunt deze rum puur drinken, als ingrediënt in een cocktail of mixen met kokosnoot water.

Curaçao: Blue Curaçao
Blue Curaçao is één van de beroemdste likeuren ter wereld. De likeur wordt sinds 1896 gemaakt in Landhuis Chobolobo op het eiland Curaçao. Een belangrijk ingrediënt van de likeur is de laraha, een zure sinaasappel uit Curaçao. Toen de Spanjaarden Curaçao ontdekten namen zij Valencia sinaasappelen mee voor de landbouw. Door het klimaat en de samenstelling van de grond groeide er geen mooie sappige sinaasappel, maar een bittere niet eetbare variant. Het project werd vergeten, maar ondertussen groeide de ‘mislukte’ Valencia sinaasappel in het wild gewoon door. Ongestoord want ze waren zo vies dat zelfs de geiten de vruchten links lieten liggen. Decennia later werd ontdekt dat de gedroogde schillen van deze sinaasappel etherische oliën bevatten die erg lekker ruiken. De familie Senior is een recept ter ore gekomen en na verder experimenteren hebben zij in 1896 een unieke likeur ontwikkeld die zij naar het eiland hebben genoemd: Curaçao Liqueur. De likeur is verkrijgbaar in de kleuren rood, groen, geel, blauw, oranje en kleurloos. De bekendste variëteit is blue curaçao. De likeur is van oorsprong kleurloos, de getinte likeuren danken hun kleur aan kleurstoffen. En het goede nieuws: Blue Curaçao is ook verkrijgbaar in Nederland!


Reacties zijn gesloten