terug

Nationaal symbool van Curaçao; de leguaan

Door redactie op woensdag 14 oktober 2015

Alex Rosaria, partijleider van Pais wil het Curaçaose witstaarthert tot het nationaal symbool van Curaçao maken. Naar aanleiding van Dierendag heeft Rosaria een brief geschreven aan minister Dick van Onderwijs. In de brief vraagt hij welke dieren op Curaçao bij wet beschermd zijn. Ook vraagt hij om het hert tot een nationaal symbool te maken.

Zo heeft Amerika een arend en Nederland een leeuw als nationaal symbool. Arthur Donker pleit in zijn ingezonden stuk voor de geit in plaats van het witstaart hert. Maar waarom kiezen we niet voor de leguaan? Zes redenen om van de leguaan een nationaal symbool te maken.

Iguana_thumb1. De leguaan is zie je overal
De Antilliaanse Groene Leguaan (Iguana delicatissima) is een hagedis uit de familie leguanen (Iguanidae). De leguaan is een van de oorspronkelijke bewoners van het eiland en je ziet hem overal. De leguaan voelt zich thuis op Curaçao. Het Curaçaose witstaarthert is een solitair levend mini-hertje, waarvan er nog maar 100 exemplaren in het Christoffel Park leven.

2. De leguaan is bekend
Iedereen op het eiland kent de leguaan en weet hoe het dier eruit ziet. Veel eilandbewoners hebben het hert nog nooit gezien.

3. De toerist kent de leguaan
Toeristen kennen allemaal de leguaan. In Punda zie je veel toeristen op de foto gaan met leguanen. Als je op Facebook kijkt naar foto’s genomen op Curaçao dan zie je altijd een foto van een leguaan in de natuur, op het strand, en zelfs in hotels. Het lijkt alsof voor de toerist de leguaan al het symbool van Curaçao. Er zijn nauwelijks foto’s van het hert.

4. De leguaan heeft een makkelijke Latijnse naam
De naam van de leguaan in het Latijn is makkelijk: Iguana. Iedereen kan dit onthouden. Het hert heet in het Latijn Odocoileus Vigirianus Curassavicus (zie het ingezonden stuk van Arthur Donker). Een dergelijke naam kun je amper uitspreken laat staan onthouden.

 

5. De leguaan kost geen geld
Doordat de leguaan in binnen- en buitenland bekend is, kost het niet veel geld om het beest tot nationaal symbool te maken. Je hoeft geen informatiecampagne op te starten voor de leguaan. Ook zijn er genoeg volksverhalen over de leguaan onder de bewoners van Curaçao.

Kies je voor het hert dan kost het veel geld aan op te richten werkgroepen, campagnes etc. En ook aanpassingen in het Christoffelpark nodig om het dier te kunnen zien. In deze financiële moeilijke tijden voor Curaçao kun je beter kiezen voor de leguaan.

6. De leguaan past beter op de vlag
Wil je het nationaal symbool ook op de vlag plaatsen dan gaat het makkelijker met een leguaan. Een leguaan past midden op de vlag maar kan ook in de hoeken. Omdat een leguaan een schutkleur heeft kun je een kleur kiezen die bij de vlag past. Een hert kun je niet makkelijk op de vlag plaatsen.

Tot slot
Steeds mensen op het eiland houden een pleidooi voor de leguaan. De leguaan krijgt dus steeds meer steun dan het hert.


Reacties (1) -

Natalie Samson-Coffie
Natalie Samson-Coffie
14-10-2015 21:34:16 #


The endemic Curaçao White-tailed deer has been standing in the spotlight the last two weeks and all because of the fact that a coalition party in the government suggested to make this animal the National Symbol of Curaçao. We were happy with that suggestion as it would give this truly special and unique species the attention and hopefully the conservation its needs to survive.

But we were also very sad to read all the misguided and uninformed opinions of local people who clearly do not know anything about an animal which only exists in this form on Curaçao and nowhere else in the world. Should we have more attention for this unique species? YES

And with this article we hope to provide the extra information needed to correctly discuss our natural heritage. Get your copy of Antilliaans Dagblad today and find the article in the middle pages. Or read it later today on our Facebook pages as a note. Facebook page: Re-Discover Your Mondi Side-Challenge

Reacties zijn gesloten