terug

De vlag van Curaçao: trouw en vrolijkheid

Door redactie op woensdag 24 juni 2015

Vlag2 juli is een Nationale Feestdag op Curaçao. De ‘Dia di Himno i Bandera’. Een feestdag die in het teken staat van het volkslied en de vlag.

Op 2 juli herdenkt Curaçao dat de Eilandsraad op 2 juli 1951 voor de eerste keer bijeen kwam. In 1984 is deze dag uitgeroepen tot nationale feestdag waarop Curaçao zijn autonomie viert en die in het teken staat van vlag, volkslied en wapen. Aruba en de andere eilanden van de Nederlandse Antillen hebben ook een soortgelijke feestdag, maar op een andere datum.

Kleuren geel en blauw
De dag staat in het teken van officiële plechtigheden in de ochtend op het Brionplein in Otrobanda en in Parke Himno i Bandera (Park van het Volkslied en de Vlag) in Barber op het westelijke deel van het eiland. Eerst wordt een gigantische vlag gehesen. Maar ook op andere plaatsen wordt de vlag van Curaçao uitgehangen. Verder zijn er verschillende activiteiten in Willemstad. De vlag van Curaçao en dus de kleuren geel en blauw bepalen deze dag het straatbeeld. Je komt hem overal tegen op auto’s en gebouwen. Veel mensen trekken zelfs iets geels met blauws aan.

Het ontstaan van de vlag
In 1981 riep het bestuurscollege van het Eilandgebied Curaçao een commissie in het leven om er voor te zorgen dat er een eigen vlag kwam voor Curaçao. De commissie schreef een prijsvraag uit en maar liefst 1.782 mensen namen de moeite om hun ontwerp in te sturen. De ontwerpwedstrijd werd gewonnen door Martin den Dulk.

Kinderen kunnen ‘m tekenen
Martin den Dulk koos voor een eenvoudig ontwerp. Hij vond dat kinderen de vlag moesten kunnen tekenen. Ook moesten waarden en symboliek waar Curaçaoënaars trots op zijn in de vlag terugkomen.

Symboliek van blauw, geel en wit
Het blauw symboliseert de trouw van het volk. Het bovenste blauwe vlak vertegenwoordigt de blauwe lucht en het onderste de zee. De gele band stelt de felle tropische zon voor en symboliseert de vrolijke aard van de bevolking. De grote ster vertegenwoordigt Curaçao, de kleine staat voor Klein Curaçao. Elke ster heeft vijf punten, symbool voor de vijf continenten waar de diverse bewoners van dit eiland hun oorsprong hebben. De kleur wit staat voor vrede en geluk omdat alle nationaliteiten in vrede met elkaar leven.


Reacties zijn gesloten