terug

Twee Curaçaose vrouwen doen aan slacklinen

Door redactie op vrijdag 29 mei 2015

Je hebt er vast nog nooit van gehoord. Maar ‘slacklinen’ is een snelgroeiende sport. Een slackline is een aangespannen elastische band die je boven de grond hangt, en waarop je loopt en balanceert. Gabi Ras en Chandni Dwarkasing, beiden uit Curaçao, beoefenen deze sport.

In Nederland doen ruim 600 mensen aan slacklinen. Er is nog geen officiële bond voor deze sport, maar men is druk doende om een wereldwijde bond op te richten. De slackliners spreken elkaar op internet en social media.

Wat is slacklinen?
Bij slacklinen loop je over een gespannen band waarbij het de bedoeling is om zo lang mogelijk te balanceren. Je moet dus een goede coördinatie, uithoudingsvermogen en spierkracht hebben. Daarnaast vergt slacklinen ook veel van je concentratie. Je kunt zelf de spanning van het koord bepalen.

slackine3 slackline2

Voor iedereen
De slackline wordt gespannen tussen twee verschillende vaste punten, bijvoorbeeld een boom of een paal. De slackline kan op verschillende manieren gespannen worden. Denk hierbij aan de hoogte en de lengte van de band. Dit bepaalt meteen de moeilijkheidsgraad. Zo kan iedereen aan slacklinen doen.

Geen koorddansen
Slacklinen is wat anders dan koorddansen. Het verschil is dat de slackline veert en dynamisch is, waardoor je constant je zwaartepunt moet verplaatsen om je evenwicht te bewaren. Bij koorddansen beweegt het touw haast niet, en er worden vaak hulpmiddelen gebruikt om het evenwicht te bewaren.

Aantrekkelijk aan deze sport
In Nederland kun je overal slacklinen. Maar de top zit in Tilburg, Wageningen en Groningen. Chandni Dwarkasing studeert in Wageningen. Zo kwam zij in contact met slacklinen. Tijdens een festival ging Gabi Ras mee om foto’s te maken. Gabi had het zelf een paar keer gedaan maar nu was ze helemaal verkocht. ”Een fantastische sport om te doen” zegt ze. “Er zitten gevaarlijke elementen in en de sport is toegankelijk voor iedereen. Bovendien is de sport niet alleen lichamelijk maar ook mentaal. Je moet je goed concentreren. Je doet dingen, waarvan je eerst dacht dat het onmogelijk was. Wat ik ook prettig vind, is dat je in deze sport aan je balans werkt”. Chandni kan dit beamen. Zij beoefent de sport langer dan Gabi. “Ik kan nu ook op een band lopen die 100 meter lang is” vertelt ze.

T-shirt
Chandni deed ook mee aan een wedstrijd om een T-shirt voor slacklinen te ontwerpen. Ze kwam op het idee om een boom te laten slacklinen. “Als we buiten slacklinen dan binden we de band om een boom. Op mijn T-shirt is de band gespannen tussen twee duimen. Op de band slacklinet een boom. Met dat ontwerp won ik de wedstrijd.”

Uit Curaçao
Als Chandni en Gabi naar slackline bijeenkomsten gaan doen ze altijd deze T-shirts aan. Gabi vond wel dat ze iets persoonlijk aan het ontwerp moesten toevoegen, iets eigens. Wat werd het voor twee vrouwen uit Curaçao? Juist: de Curaçaose vlag.


Pingbacks and trackbacks (1)+

Reacties zijn gesloten