terug

Carnaval: Start dancing, it’s jump-up time!

Door redactie op woensdag 11 februari 2015

Het is bijna Carnaval. De Antilliaanse dichter Walter Palm schreef er een gedicht over. Palm is in 1951 op Curaçao geboren als telg van de Curaçaose muziekfamilie Palm. Hij studeerde in Leiden en sindsdien hij woont in Den Haag. Tijdens zijn studie debuteerde hij als dichter.

Walter had de ambitie om het artistieke domein van de familie Palm, dat bestond uit muziek, uit te breiden met literatuur. Hij wilde aantonen dat een Palm behalve componeren ook gedichten en literatuur kon schrijven.

Poëzie in driekwartsmaat
Palm debuteerde in 1971 op twintigjarige leeftijd in het Antilliaanse tijdschrift “Watapana”. Hierna produceerde hij een poëtisch oeuvre dat gekenmerkt wordt door muzikaliteit. "Poëzie in driekwartsmaat" noemde de recensent Wim Rutgers zijn poëzie. Inmiddels heeft hij negen dichtbundels gepubliceerd. Zijn laatst verschenen bundel heet “Een serenade voor mijn Shéhérazade” en verscheen in 2014 bij uitgeverij In de Knipscheer.

Voordracht voor koningin en kroonprins
In 2005 werd hij als enige op Curaçao geboren dichter, opgenomen in de prestigieuze "Spiegel van de moderne Nederlandse en Vlaamse dichtkunst”, de eregalerij van alle belangrijke moderne Nederlandstalige dichters. In 2012 had hij het voorrecht om zijn gedicht “De mazurka” voor te mogen dragen voor Koningin Beatrix en Kroonprins Willem-Alexander. Walter Palm schrijft in het Nederlands, Engels en Papiaments. Naast gedichten publiceerde hij ook essays, toneelstukken en korte verhalen.

Carnaval!WalterPalm---Sierlijke-golven-krullen-van-plezier

In druilerige regenbui
klinkt het duister ruisen

van struiken, als huilen,
als een diepgewortelde elegie,
druipend van verdriet.

Maar dan barst tropenzon
uit voegen van wolken.

En op dat teken
barst ook carnaval los.

Niet langer zuigt het verdriet,
maar bruist de energie:

“Get up man!
Start dancing, it’s jump-up time!”

Walter Palm
Uit: Sierlijke golven krullen van plezier (2009)


Reacties zijn gesloten