terug

Remigreren naar Curaçao verstandig?

Door redactie op woensdag 5 november 2014

collegasgezochtElk jaar vertrekken rond de 500 jongeren na hun eindexamen uit Curaçao om in het buitenland een studie te volgen. De meeste jongeren willen daarna graag terug naar Curaçao om hun steentje bij te dragen. Maar het vinden van een baan is een struikelblok. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn. Marvin Madera kan daarover meepraten. Hij vertelt over zijn terugkeer naar Curaçao.

Na de afronding van mijn studie besloot ik terug te keren naar Curaçao. Ik was enthousiast om zo spoedig mogelijk mijn bijdrage te leveren aan de ontwikkelingen van mijn eiland. Zes maanden later zit ik nog steeds zonder werk, terwijl mij nog steeds wordt gezegd dat er vacatures openstaan. Hoe is dit mogelijk?

Wat mij werd verteld
Sinds mijn studentenperiode had ik af en toe mensen horen praten over de knelpunten van remigratie. Zo had ik een alleenstaande moeder gesproken die twee jaar lang probeerde te remigreren. Deze vrouw vertelde dat ze op haar mails en sollicitatiebrieven geen reactie kreeg. Een andere man vertelde mij dat hij met zijn familie naar Curaçao ging nadat hem werd verteld dat hij aangenomen was. Echter, toen hij daar arriveerde, bleek dat de vacature niet meer bestond.

Uitzondering of regel?
Ik heb meer van dit soort verhalen gehoord, maar dacht altijd bij mezelf dat dit uitzonderlijke gevallen waren. Van mensen die op Curaçao wonen had ik namelijk gehoord dat er verschillende vacatures openstonden. Ook heb ik vaak Curaçaose politici in de media horen klagen dat er een grote vraag is naar de expertise van Curaçaoënaars in Nederland, maar dat dezen niet terugkeerden.

Mijn ervaring
Sinds maart ben ik bezig met solliciteren. Mijn sollicitatiebrieven werden niet of niet binnen een redelijke termijn behandeld, per telefoon kreeg ik misleidende informatie over de sollicitatieprocedure, en bij één organisatie waren ze zelfs mijn CV en motivatiebrief kwijt. Bellen naar informatie werd door sommige organisaties gezien als lastig. Telefonisten vertikten soms om mij door te verbinden met de bevoegde personen.

Demotiverend
Ik ben vol ambitie en enthousiasme geremigreerd naar mijn eiland. Het is daarom ontzettend demotiverend als je dit soort dingen moet meemaken. Ik adviseer andere studenten dus ook om op te passen als ze hier komen. Ik vind het niet prettig dat ik negatief moet praten over mijn eiland, maar ik ga mijn medestudenten ook geen misleidende informatie geven in de naam van vaderlandsliefde.

Gevolgen voor Curaçao
Er zijn meer dan voldoende professionals met Curaçaose roots die het eiland vooruit kunnen helpen. Dit is echter moeilijk te realiseren als het systeem deze professionals afstoot. De tijd om deze kwestie aan te pakken en op te lossen is nu. Anders zal het eiland mensen blijven verliezen.

De naam van Marvin is om privacy-redenen gefingeerd.


Reacties (4) -

Jansen
Jansen
6-11-2014 12:34:33 #

Beste,
Ik wil graag bij deze artikel mijn reactie toevoegen. Als u echt naar uw vaderland terug wilt, zou u eerst voldoende financiën moeten opbouwen zodat je een periode op Curaçao kan overbruggen. Eenmaal daar aangekomen, kunt u uw sollicitatie op gang zetten en verder netwerken. Het is inderdaad moeilijk om te solliciteren vanuit het buitenland. Niet dat het onmogelijk is, maar 8 van de 10 keer wordt je sollicitatie niet serieus genomen mits je iemand hebt die voor jou kan bemiddelen.

Mvgr,
RJ

ridge
ridge
10-11-2014 07:47:35 #

Ik vind het ook erg als het zo is zoals mr Martin dat uit leg.Ik weet niet dat het mijn geluk was ,maar ik heb voor de gein een keer gesoliciteert voor zelfstandigwerkend kok/leermeester ,ik werdt gelijk angenomen na een gesprek,maar ik had in Nederland eenvaste baan.misschien zijn de tijden nu wat veranderd maar als ik nu de kans krijg ben ik zo weg.Op naar mijn vaderland want daar hoor ik thuis.

Ton Coolen
Ton Coolen
10-11-2014 18:29:19 #


De teleurstelling van Marvin Madera is niet de omstandigheid dat hij na 6-7 maanden solliciteren op Curaϛao geen uitzicht op een baan heeft.
Immers,…het feit dat je als idealistische Antilliaanse student na afronding van je studie in Nederland of waar dan ook uit eigener beweging naar je eiland terugkeert om een bijdrage te leveren aan de ontwikkelingen al daar, houden nog geen automatische baangarantie in..

Zijn kritiek en teleurstelling zijn voornamelijk gericht op de onzorgvuldige en nonchalante manier waarop de Overheid op Curaϛao met hem, maar ook regelmatig met andere studenten die in een gelijksoortige positie verkeren omgaat. Op basis van het verhaal van Marvin en andere verhalen die ik regelmatig van anderen hoor, kan ik de manier van omgaan met onder andere sollicitant Marvin maar op één manier bestempelen, namelijk:  RESPECTLOOS, ONPROFESSIONEEL,  NIET TRANSPARANT EN ONCONTROLEERBAAR  !
Daarom is het ook zeer terecht dat hij de negatieve ervaringen die hij heeft opgedaan aan de kaak stelt.

Anthony
Anthony
11-11-2014 20:28:36 #

Ik heb er zelf jaren over gedaan om terug te komen. Ik wilde ook een baan hebben voordat ik kwam. jarenlang gesolliciteerd en geen bana gevonden. UIteindelijk maar gewoon gekomen en toen had ik binnen een maand een baan (danwel niet in mn eigen vakgebied maargoed). Vanuit daar heb ik toen verder gebouwd. Nu heb ik een goede baan. Ik heb indertijd toen ik vanuit Nederland solliciteerde dezelfde ervaring als Marvin gehad. Vaak niet eens een reactie etc. Toen ik hier eenmaal was was dat echter wel anders.
Om dit verhaal in perspectief te kunnen plaatsen zouden we eigenlijk meer over Marvin moeten weten. Wat heeft hij gestudeerd, waarop heeft hij gesolliciteerd, hoe goed is hij, hoe goed is z'n brief etc... Hoewel misschien idd geen stijl als bedrijven niet goed reageren enzo kan het nog altijd zo zijn dat er een goede reden is waarom Marvin niet succesvol is bij z'n sollicitaties...

Pingbacks and trackbacks (1)+

Reacties zijn gesloten