terug

Het tweede bed - trouw en tolerantie op Curaçao

Door redactie op woensdag 11 juni 2014

Waarom beperkt de Nederlandse man zich tijdens zijn huwelijksleven meestal tot één vrouw en de Curaçaose man, die toch ook voor het altaar stond en dezelfde juridische regels kent, blijkbaar niet?

De algemene stereotype beeldvorming van de sociale werkelijkheid van de Curaçaose man is dat hij naast zijn vrouw of vriendin regelmatig een tweede of derde ‘bijslaap’ heeft. De Curaçaose man lijkt het begrip huwelijkstrouw voornamelijk op te vatten als: financieel voor je vrouw zorgen. Is dit nu echt de algemeen geaccepteerde norm geworden? Is een man op Curaçao nu eenmaal meer een levensgenieter en een jager? En is de Curaçaose vrouw heimelijk blij met zo'n partner, want toont hij zich daarmee niet juist écht een man?

’Het tweede bed’
In het boek ’Het tweede bed’ stellen de schrijvers aan Curaçaose mannen en vrouwen een aantal vragen om erachter te komen of er een kern van waarheid zit in de stelling dat op Curaçao mannen meer vrouwen zouden hebben. En zo ja, wat de achtergronden zijn van dit fenomeen. In het boek komen ook deskundigen aan het woord.

Veel Curaçaose mannen hebben een ‘by side’
De meeste geïnterviewden onderschrijven de stelling dat de Curaçaose man naast zijn vrouw of vaste vriendin één of meer vriendinnen heeft. Een belangrijke oorzaak voor dit gedrag is te vinden in het slavernijverleden. Slaven hadden toen geen recht op een gezinsleven, omdat ze elk moment verkocht konden worden. Een andere oorzaak ligt in het feit dat jongens in hun opvoeding een rolmodel missen van een man die wel trouw is. Ook wordt dit machogedrag op Curaçao maatschappelijk gezien getolereerd.

’De man is nu eenmaal zo’
De schrijvers komen tot de conclusie dat het begrip ‘trouw’ in de Curaçaose context anders wordt gedefinieerd dan in Nederland. Trouw betekent op Curaçao dat de man goed voor zijn wettige echtgenote of vaste vriendin zorgt. De situatie wordt door de gemeenschap geaccepteerd en het is een nieuwe norm geworden. ´De man is nu eenmaal zo’ is de heersende mythe in de Curaçaose cultuur geworden. En de vrouw past zich hier uit zelfbehoud op aan door het wel te zien, maar tegelijkertijd te ontkennen.

Productinformatie van het boek “Het tweede Bed”

tweedebed

Auteur:    Valdemar Marcha, Paul Verweel
Co-auteur:    Jacqueline Werman
Overige betrokkenen:    Jeroen Hoogendoorn
 
Uitgever:     Caribpublishing BV
ISBN:    9789088501937
ISBN10:    9088501939
 

 Bestel dit boek voor € 14,90 | Het-Tweede-Bed‎ | www.bol.com


Reacties (1) -

carmon
carmon
12-6-2014 01:07:58 #

Mooi artikel, maar nu vraag ik me af...
wellicht zegt het ook iets over het verschil tussen de Antilliaanse en Nederlandse vrouw.
Overigens, hoor ik ook wel eens geluiden dat Antilliaanse vrouwen eveneens vaker buiten de deur slapen...maar het gewoon beter weten te verbergen.Reacties zijn gesloten