terug

Curaçaose politici maken goede sier met topprestaties van anderen

Door redactie op woensdag 16 oktober 2013

Martina_SchotteWat heeft de Curaçaose politiek met sport te maken? Jeroen Baldwin vroeg zich dat ook af. Hieronder een bijdrage. Jeroen is een Tilburger die op Curaçao woont. Hij is sportredacteur van de Amigoe, een Nederlandstalige krant op Curaçao.


Dringende oproep
Eerlijk gezegd? Ik vind het om te kotsen. Er is een Curaçaoënaar die een internationale topprestatie levert in zijn sport en zijn land daarmee op de wereldkaart zet en de heren politici buitelen weer over elkaar heen om maar te kunnen scoren. Met andermans veren dus.

wladimir_balentien_homerun111-500x399Bah. Ergens vorige week begon het. Asjes die iets riep over Wladimir ‘Coco’ Balentien. Anderen plaatsten ‘popie’ berichtjes op Facebook. En een of andere onverlaat bedacht dat iedereen de vlag moest uithangen om Balentien te steunen in zijn jacht op het homerunrecord in Japan. Ik zag het allemaal voorbij komen en werd er onpasselijk van. Nu Balentien het record heeft verbroken barst het helemaal los. De regering stuurt een persbericht met de ‘officiële’ felicitaties. Schotte vindt dat er een straat naar Balentien genoemd moet worden. Ik meende gehoord te hebben dat Asjes riep dat de regering de komende jaren miljoenen gaat investeren in de sport...

En dan zullen de heren straks pontificaal klaar staan op Hato om hun held te verwelkomen. Familie en fans aan de kant, want de politici hebben voorrang. Jee, wat zullen er weer een foto’s worden gemaakt.

Het is niet te hopen dat ze allemaal – zoals Schotte deed toen Churandy Martina aankwam na de Olympische Spelen vorig jaar – hun eigen promotieteam meenemen.

Echt, ik word al niet goed nu ik dit opschrijf. Waarom deze tirade, vraagt u zich af? Welnu, omdat ik niet kan uitstáán dat de politici goede sier willen maken met topprestaties van anderen. Ze doen het om te scoren, uit eigenbelang. Ze beseffen dat de Curaçaose sporters immens populair zijn bij het volk. Terécht populair zijn bij het volk. Jongens en meisjes, mannen en vrouwen die Curaçao op een positieve wijze op de kaart zetten met wereldprestaties in hun tak van sport. Ondanks het feit dat hun land nauwelijks iets voor ze heeft betekend. Ga maar na, de sportaccommodaties zijn om te huilen zo slecht. Het nationale stadion is zo goed als failliet. Clubs hebben geen cent om te investeren in materiaal, laat stáán in goede trainers. Individuele sporters moeten hun reizen naar internationale wedstrijden zelf betalen of smeken om een bijdrage van een sponsor.

Het bedrijfsleven onderkent het belang van de sport wel. Veel bedrijven doen aan sportsponsoring, natuurlijk ook enigszins in eigen belang, maar toch. Ze doen het wél.

In de regering wordt alleen maar gesproken over ‘we moeten iets voor de jeugd doen’, maar boter bij de vis, ho maar.

Nee, heren politici, hierbij een dringend verzoek. Laat u niet in met de sport totdat u ook daadwerkelijk een aandeel heeft in de prestaties van onze sporters. En misbruik ze niet door over hun rug te scoren, dat geeft geen pas.


Reacties zijn gesloten