terug

Antilliaans boekenfestijn in Amsterdam

Door redactie op woensdag 28 augustus 2013

JosephHart Op 8 september organiseert uitgeverij In de Knipscheer in Amsterdam een gevarieerd Antilliaans schrijversprogramma onder de titel ‘Porto Marie’. Het programma omvat films, voordrachten, lezingen, interviews en muziek.
Het wordt gehouden in Podium Mozaïek te Amsterdam.

In dit programma vindt de Nederlandse boekendoop plaats van de nieuwe boeken ‘Porto Marie’ van Els Langenveld, ‘Verkiezingsdans’ van Jopi Hart, Bouwen op drijfzand’ van Ronny Lobo, ‘Onder de watapana. Arubaanse verhalen’ van Jacques Thönissen en ‘De rode appel’ van Giselle Ecury.

De titel van het programma, Porto Marie, is ontleend aan het eind mei van dit jaar op Curaçao gepresenteerde boek ‘Porto Marie’ van Els Langenfeld. Dit boek zou op 8 september in Nederland in het bijzijn van de auteur gepresenteerd worden. Helaas overleed zij amper tien dagen na de presentatie van haar eerste fictieboek.

Izaline Calister zingt
In het programma wordt kort stilgestaan bij het overlijden van Els Langenfeld en van Elis Juliana, en via hen bij ‘150 jaar afschaffing slavernij’. Het geheel wordt muzikaal omlijst door Izaline Calister die begeleid wordt door gitarist Ulrich de Jesus. Franc Knipscheer verzorgt de presentatie en Peter de Rijk doet de interviews.

Presentatie nieuw boek Jopi Hart
Op het boekenfestijn presenteert en signeert Jopi Hart zijn boek ‘Verkiezingsdans’. Joseph (Jopi) Hart is een van de vijf schrijvers die hun boeken daar presenteren. Hij is geen onbekende in Tilburg omdat hij er van 1962 tot 1972 heeft gewoond, gestudeerd en gewerkt (Theresia Lyceum). Na zijn studie keerde hij terug naar Curaçao, waar hij onder meer werkte op het Radulphus College en UNA. Na zijn pensionering wijdde hij zich geheel aan het schrijven.

Werkelijkheid haalt fictie in
‘Verkiezingsdans’ verscheen in 2006 al in het Engels als ‘Election Dance’. Het is een roman over persoonlijke opoffering, corrupte politici, georganiseerde misdaad, liefde en seks die zich afspeelt op Curaçao. In 2006 kon Jopi Hart niet weten dat zijn debuutroman ‘Election Dance’ zeven jaar later bijna profetische betekenis zou krijgen. Maar met de moord op parlementariër Helmin Wiels, die streed tegen corruptie en criminaliteit, haalde de werkelijkheid de fictie in.

Locatie en toegangskaarten
Podium Mozaïek is gelegen aan Bos en Lommerweg 191 in Amsterdam. Voor de locatie kijk op Route en bereikbaarheid. De zaal is open om 14.30 uur; het programma is van 15.00 uur tot 17.15 uur. In de foyer is er gelegenheid voor signeren en napraat. Kaarten kosten in de voorverkoop/online € 5,00. Aan de zaal € 7,50. Bestel kaarten op www.podiummozaiek.nl of stuur een e-mail naar indeknipscheer@planet.nl.


Reacties zijn gesloten