terug

Zilveren Anjer voor Curaçaoënaar Wim Statius Muller

Door redactie op woensdag 27 juni 2012

ZAOp 19 juni ontving de Curaçaose componist en pianist Wim Statius Muller de Zilveren Anjer. Hij kreeg deze onderscheiding voor zijn bijdrage aan het behoud van het muzikaal erfgoed van de Caribische eilanden, in het bijzonder van de klassieke muziek van Curaçao. Ook werd hij geprezen als mentor en inspirator voor jonge musici in het Caribische deel van het Koninkrijk.

De Zilveren Anjer is de jaarlijkse onderscheiding van het Prins Bernhard Cultuurfonds. De onderscheiding wordt toegekend aan mensen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor cultuur en natuurbehoud in Nederland of in het Caribische deel van het Koninkrijk.

Kenmerkende klassieke muziek

Wim Statius Muller is in 1930 op Curaçao geboren. Hij groeide op in de wijk Otrabanda en kreeg muziekles van Jacobo Palm. Hier ontstond de voor hem kenmerkende klassieke muziek gebaseerd op salonmuziek en Caribische dansmuziek.

In 1949 ging hij muziek (piano en compositie) studeren aan de Juilliard School of Music in New York. Na zijn diploma gaf hij muziekgeschiedenis aan de Ohio State University in Collumbus, Ohio.

Regelmatige optredens
In de jaren zestig stopte Statius Muller met zijn werk aan de universiteit en kwam eerst op Curaçao en later in Den Haag en Brussel wonen en werken. Na zijn pensioen in 1995 keerde hij terug naar Curaçao en had hij meer tijd om zijn werken zelf op piano uit te voeren.

Statius Muller treedt regelmatig op in de Nederlandse Antillen, Verenigde Staten, Nederland en Polen.


Niet om te dansen
De muziek van Statius Muller is niet bestemd om op te dansen maar is meer concertmuziek. Hij heeft een kleine 200 composities gemaakt waaronder; Dr. Maal 80, Nostalgia, Wals Piet Maal en El Maestro.

Youtube
(Opnieuw) kennismaken met de muziek van Wim Statius Muller?

Bekijk het filmpje waarin hij samen met Izaline Calister optreedt met het nummer ‘Atardi Korsou ta bunita’.

  WS2

Reacties zijn gesloten