terug

Kuminda di Chinés

Door redactie op dinsdag 19 juni 2012

Antillianen en Arubanen kun je op ieder moment wakker maken om te.... jaja.... eten! Op nagenoeg alle feestjes worden waanzinnig lekkere gerechten en hapjes geserveerd. Typische gerechten (kuminda crioyo) zijn uiteraard de stobá (stoofvlees), kabritu (geitenvlees), pan batí, Dumpling, Johnny cake, keshi yená, sopi mondongo en natuurlijk alles waar kip in verwerkt wordt. Ondanks het feit dat de voormalige Nederlandse Antillen een ‘culinaire melting pot’ is, kunnen wij niet eromheen dat ‘Kuminda di Chinés’ tot culinair erfgoed van de voormalige Nederlandse Antillen moet behoren.

Iedereen die op de voormalige Nederlandse Antillen is geboren of er weleens op vakantie is geweest, kan niet om de ‘Kuminda di Chinés’ heen. Saté ku batata, Nasi-Goreng, Porkchop mitar-mitar: het zijn gerechten waar wij groot mee zijn geworden. Maar het zijn ook gerechten die wij, waar we ook zijn, niet willen missen in ons dagelijks bestaan. Ook de Antilliaanse en Arubaanse Tilburgers kunnen hun ‘Kuminda di Chinés’ kennelijk niet missen, getuige de vele Antilliaans-Chinese (afhaal)restaurants in Tilburg.

Uit het hele land komen mensen naar Tilburg
Tilburg telt tegenwoordig zelfs vijf van deze eetgelegenheden. Op een populatie van ruim 4300 Antillianen en Arubanen is dat toch aardig wat. Uit het hele land komen mensen naar Tilburg voor de 'Kuminda di Chinés'. Ook de oorspronkelijke Tilburgers ontdekken steeds vaker de Antilliaans-Chinese Restaurants. De uitbaters van deze restaurants zijn bijna allemaal Antillianen-Arubanen met Chinese roots.

Vredige multiculturele samenleving
Ondanks het feit dat je overal ter wereld Chinezen tegenkomt, is het opvallend hoe de Chinezen op Curaçao verzeild zijn geraakt. Tegenwoordig maken de Chinese-Antillianen met een populatie van ruim 1200 mensen volledig deel uit van de vredige multiculturele samenleving op de voormalige Nederlandse Antillen. Via hun Chinese (voor)ouders zijn ze op Curaçao terechtgekomen of geboren en via Curaçao hun klanten gevolgd naar Nederland.

Culinair Erfgoed van de voormalige Nederlandse Antillen
De meeste Chinezen komen uit Kanton en zijn met de boot, via Hong Kong, naar de Antillen gekomen. Een grote groep kwam vanaf het begin van de 20e eeuw terecht op Curaçao. Deze Chinezen wilden de hongersnood, overstromingen en politieke onrust in China ontlopen. Ze waren op weg naar Venezuela waar zo rond 1915 veel werk was door de opkomende olie-industrie. Veel van hen maakten een stop op Curaçao en besloten te blijven. Op Curaçao zijn ze deel gaan uitmaken van de lokale samenleving en spreken ze de taal Het Chinese eten is inmiddels volledig ingeburgerd op de eilanden en tegenwoordig dus ook in Tilburg. Vandaar hier een pleidooi om de 'Kuminda di Chinés' tot culinair erfgoed van de voormalige Nederlandse Antillen te rekenen.

 

 


Reacties zijn gesloten