terug

Bonairianen vieren hun ‘Dia di Rincon’

Door redactie op zondag 10 juni 2012

Op Bonaire wordt in het dorp Rincon ieder jaar ‘Dia di Rincon’ (de dag van Rincon) gevierd. Het dorp wordt dan omgetoverd tot één grote dansvloer. Maar ook in Tilburg vieren Bonairianen uit alle hoeken van Nederland dit feest.

Dit jaar was dat op 26 mei in het Cultuurbos Bosvreugd in Tilburg. Alle ingrediënten om deze jaarlijkse viering tot een succes te maken waren aanwezig: stralend weer, swingende muziek en lekker eten.

‘Dia di Rincon’ komt overwaaien uit Bonaire
Op Bonaire wordt ‘Dia di Rincon’ (de dag van Rincon) op 30 april gevierd en wordt daarom de Koninginnedag van Bonaire genoemd. Duizenden mensen bezoeken het kleine dorpje Rincon. En ze komen niet alleen van Bonaire om het feest te vieren. Ook van andere Antilliaanse eilanden komen feestgangers en toeristen naar deze jaarlijkse festiviteit.

Eén grote dansvloer en veel eetterrasjes
Tijdens ‘Dia di Rincon’ schuiven en swingen muzikanten en dansers in traditionele kleren door de straten op het bekende en opzwepende ritme van het traditionele oogstfeestlied Remailo. Vanuit de verschillende eetstalletjes zijn de geuren van de lokale gerechten op afstand te ruiken. En uiteraard wordt al dit eten ‘weggespoeld ‘.

‘Dia di Rincon’ in Nederland
Ook in Nederland vieren de Bonairianen ieder jaar hun ‘Dia di Rincon’. Alleen niet op Koninginnedag 30 april zoals in Rincon. De laatste jaren gebeurt dat in het Cultuurbos Bosvreugd in Tilburg. In Nederland is de opzet iets anders; het gaat meer om elkaar in een bepaalde sfeer te ontmoeten en met elkaar samen te zijn.

 

 


Reacties zijn gesloten