terug

Arubanen gaan los tijdens San Juan

Door redactie op woensdag 30 mei 2012

Op zondag 24 juni 2012 komen Arubanen uit heel Nederland naar Tilburg om het jaarlijkse San Juan feest te vieren. De organisatie van dit feest is in handen van ’Nos Baranca’, de plaatselijke belangenorganisatie van Arubanen in Tilburg.

Het feest
Het jaarlijkse feest wordt gehouden ter herdenking van San Juan (Johannes de Doper). Het maakt sinds 1862 deel uit van de Arubaanse cultuur en wordt ieder jaar op 24 juni uitbundig gevierd. Het feest wordt in veel landen over de hele wereld gevierd, maar alleen op Aruba gebeurt dat dansend, zingend en etend.

Oorsprong
Het feest is historisch gezien van Midden- en Zuid-Amerikaanse oorsprong. Het is dus niet op Aruba begonnen, maar is lang geleden over komen waaien. Zo wordt verteld dat het San Juan feest voor de Latijns-Amerikaanse indianen een betekenis had die op bijgeloof gebaseerd was. Uit angst voor de Goden hielden de indianen offer- en oogstfeesten. Later, na de komst van de Europese missionarissen, kreeg het verhaal een andere draai. Men trok het toen samen met de viering van de geboortedag van Johannes de doper (San Juan/St. John). *


Meer informatie
Het feest duurt van 13:00 uur tot 18:00 uur. De locatie is Boerke Mutsaers, Vijverlaan 2 in Tilburg. Ben je geïnteresseerd? Op de site van het Arubahuis vind je meer informatie.

sanjuan2012_1_thumb[1]

*Bron: Bibliotheca Nacional Aruba /Dera gai – Fiesta di San Juan


Reacties zijn gesloten