terug

Op schoolreis naar Nederland

Door redactie op zaterdag 19 mei 2012

Hoe maak je nou een goede keuze voor een Universiteit/HBO op ruim 8000 kilometer afstand? Een veelvoorkomend probleem. Veel Antilliaanse en Arubaanse (ex) studenten in Tilburg kunnen hierover meepraten. Radulphus College (HAVO-VWO) op Curaçao pakt het anders aan en neemt leerlingen voor twee weken mee naar Nederland. Hoofddoel: zo veel mogelijk kennis vergaren over de verschillende studies die Nederlandse hogescholen en universiteiten te bieden hebben om een gefundeerde studiekeuze te maken.

Jaarlijks komen er nieuwe Antilliaanse en Arubaanse jongeren naar Nederland om te studeren. Eén van de meest voorkomende problemen die ze hebben bij het kiezen van een studie is het gebrek aan informatie over de verschillende studies. Het is moeilijk om aanwezig te zijn bij de open dagen van de verschillende instellingen. Daardoor moeten deze jongeren hun keuzes baseren op de informatiefolders van de verschillende instellingen. En die geven natuurlijk geen volledig beeld.


Informatie over het studentenleven en het verschil met Curaçao
Om de sfeer persoonlijk te proeven en een open dag in het echt te ervaren organiseerde het Radulphus College dit jaar voor de tweede keer een schoolreis naar Nederland voor de leerlingen van 5 VWO. Om te voorkomen dat ouders de kosten zelf moesten betalen, organiseerde de school verschillende fundraisingacties. De leerlingen bezochten instellingen als de Universiteit van Leiden, Erasmus Universiteit, Hogeschool Rotterdam en de Radboud Universiteit. Ze kregen daar niet alleen informatie over de verschillende studies, maar werden ook voorgelicht door in Nederland wonende Curaçaose studenten. Die vertelden over het studentenleven in Nederland en het verschil in cultuur met Curaçao. En natuurlijk deelden deze studenten ook hun persoonlijke ervaringen met de groep Radulphianen.


Onnodige studievertraging voorkomen
Naast het bezoeken van de verschillende instellingen hadden de Curaçaose leerlingen ook andere activiteiten op het programma staan, zoals het verkennen van Amsterdam, een bezoek aan de Efteling en als bonus een driedaagse minitrip naar London. Dit initiatief is al door de Albert Schweitzer Havo/Mavo gevolgd en hopelijk zal het in de toekomst alleen maar toenemen. Gezien de hedendaagse studiekostenverhoging hebben deze toekomstige studenten behoefte aan informatie die onnodige studievertraging kan voorkomen.


Reacties zijn gesloten